Pukli Gabriella

néptánc tanár


gubasgabo@googlemail.com

1983 – 2005-ig a paksi Tűzvirág Táncegyüttes aktív tagja voltam. 1995-től táncpedagógus, előadóművész és tánckari tag. Szerepeltem több nemzetközi fesztiválon és országos rendezvényen. Dolgoztam együtt neves koreográfusokkal. Az együttesben folytatott munkám mellett Kaposváron végeztem el az alapfokú néptánc oktatói tanfolyamot. Együttesen kívüli feladatom volt a város iskoláiban, a NAT általi képzésbe iktatott néptánc oktatása heti egy órában. Az óvodákban pedig néptánc, népi játékok tanítása heti egyszeri alkalommal. 2005-ben végeztem a Magyar Táncművészeti Főiskola táncpedagógus/néptánc szakán. Ugyanezen évben felkerültem Budapestre, a TÉBLÁB Alapfokú Művészeti Iskolába, ahol azóta is néptánc pedagógusként dolgozom. Tanítok számos alapképző és egy továbbképző osztályban, valamint besegítek az alapítvány NAT-os óráiba is. Kollégáimmal több vidéki és határon túli együttesnél dolgozunk. Alapelvem az, hogy a néptánc kiegészíti az iskolai, óvodai munkát. Tanításán keresztül a gyermekekben fejlődnek a készségek, képességek, a személyiség, koncentráció, esztétikai szépérzék, valamint a közösséghez való tartozás. Munkám során igyekszem széles körű szakmai ismereteket átadni a gyermekeknek kirándulások, színházlátogatások, táncházak alkalmával. Úgy érzem a TÉBLÁB-ban megtaláltam azt az összhangot, amely engem is megerősít abban, hogy az életcélom valóban a néptánc oktatása.

Az évek folyamán többször tanítottam be alkalmi programokra különböző korosztálynak néptáncot, gimnáziumokba szalagtűző táncokat. 2008 októberétől belső munkatársként dolgozom a budakalászi Lenvirág Táncegyüttes Ifjúsági csoportjával.

A tanításon kívül foglalkozom viseletek tervezésével és kivitelezésével, valamint azok múltjának felkutatásával. A táncművészet több ága is kiemelten érdekel. Európai, kortárs, modern táncművészet és más nemzetek néptánca.

“A természet lábakat ad nekünk és a művészet megtanít használni őket.”

Számomra a munkám lényege az, hogy hagyni kell a gyermekben kibontakozni a tánc iránti szenvedélyt… viszont rajtunk múlik, hogy hogyan tesszük.